Transport GRATUIT pentru toate comenzile! 

Anestezia intraligamentara – Aplicatia în pedodontie

Heraeus Kulzer

Dental Science: Scientific Information

Mai ales in tratamentul copiilor, anestezia intraligamentara ca metoda principala de eliminare a durerii locale s-a dovedit a fi benefica. Efectul anestezic dupa injectarea intraligamentara incepe practic fara latenta si nu este asociata cu o senzatie de amorteala extinsa, care este de multe ori greu tolerata de copii(1). Combinata cu o durata scurta si limitata de actiune de aproximativ 30 de minute, lipsa de anestezie a tesutului moale reduce mult riscul de leziuni postoperatorii prin muscatura(1, 2). Un alt aspect este acela ca, datorita greutatii corporale mici, copiii sunt mai predispusi la supradozajul cu anestezice locale, iar anestezia intraligamentara necesita doar o cantitate mica de agent anestezic local.

Anestezia intraligamentara ca alternativa „prietenoasa cu pacientii” la alte metode conventionale de anestezie locala are un grad mare de acceptare printre copii. Chiar si tinerii pacienti necooperanti si anxiosi permit manevre terapeutice cu aceasta metoda de anestezie(1, 2). Cand aplicam anestezia intraligamentara, o tehnica de injectare lenta si controlata este extrem de importanta pentru a evita efectele secundare nedorite, cum ar fi elongatia dintilor(3). In plus, este recomandat sa lasati varful acului in locul punctiei pentru cateva secunde dupa terminarea procedurii de injectare; manevra este necesara pentru a evita refluxul de solutie anestezica amara din sulcus in gura(2).

Informatiile urmatoare va vor da o imagine de ansamblu din literatura de specialitate privind aplicarea anesteziei intraligamentare la copii.

Acceptarea la copii

Acceptarea anesteziei intraligamentare de catre copii este mare(1, 2, 4). Durerea minima la insertie(2, 5), precum si aspectul de stilou al Citoject, complet neamenintator comparativ cu aspectul seringilor clasice, realizeaza o reducere clara a fricii de injectie la micii pacienti(5). Chiar si copiii necooperanti anterior, care primesc pentru prima data o anestezie intraligamentara, nu mai refuza tratamentul in programarile ulterioare(2).

In observatiile lui Davidson & Craig care au cuprins 100 de copii cu varste intre 7 si 16 ani, in 97% din cazuri odontoterapia necesara molarilor permanenti inferiori a putut fi efectuata cu anestezie intraligamentara. Doar in 3% din cazuri tratamentele nu au putut fi efectuate din cauza inductiei anestezice insuficiente(1). 86,2% din 29 de copii care primisera anterior anestezie tronculară de nerv alveolar inferior si trebuiau sa decida, au preferat anestezia intraligamentara(1). Chiar si copii necooperanti, cu fobia seringii, au tolerat injectia intraligamentara si au permis extractia dintilor deciduali si a radacinilor reziduale cu aceasta metoda de eliminare a durerii(2).

Anestezia intraligamentara in dentitia primara

Cu toate acestea, exista ingrijorare cu privire la deteriorarea mugurilor dintilor permanenti subiacenti prin aplicarea anesteziei intraligamentare in dentitia primara. Brannstrom et al., care au aplicat anestezie intraligamentara cu presiune la dintii deciduali ai babuinilor, au gasit o corelare intre anestezia intraligamentara si tulburarile de dezvoltare in dintii permanenti succesionali(6). In contrast, un studiu ulterior pe dinti temporari de caine a aratat ca cerneala injectata intraligamentar nu penetreaza organul smaltului si nu vine in contact cu mugurele dintelui permanent. Autorii au concluzionat ca riscul de deteriorare mecanica a mugurelui dentar permanent este minim(7).


Anestezia Intraligamentara

Intr-un studiu clinic recent, Ashkenazi et al. au ajuns la concluzia ca anestezia intraligamentara realizata prin injectarea solutiei anestezice controlate de calculator la dentitia copiilor de 4 ani sau mai mari nu deterioreaza mugurele dintelui permanent subiacent(8).

Concluzie

Anestezia intraligamentara este de asemenea o alternativa la metodele conventionale de eliminare a durerii locale la copii si adolescenti. Nu numai ca riscul de leziuni postoperatorii prin muscatura este clar minimalizat, dar, de asemenea, gradul mare de acceptare de catre tinerii pacienti face tehnica atractiva pentru aplicarea in pedodontie.

Bibliografie:

(1) Davidson L, Craig S: The use of the periodontal ligament injection in children. J Dent 15(5), 1987: 204-8. (2) Einwag J: Die intraligamentäre Anästhesie im Kindes- und Jugendalter. Dtsch Zahnärztl Z 37, 1982: 874-76. (3) Zugal W: Die intraligamentäre Anästhesie in der zahnärztlichen Praxis. Zahnärztl Mitt 91, 2001: 46–52. (4) Kaufman E, Galili D, Garfunkel AA: Intraligamentary anesthesia: a clinical study. J Prosthet Dent 49(3), 1983: 337-9. (5) Endo T, Gabka J, Taubenheim L: Intraligamentary anesthesia: benefits and limitations. Quintessence Int 39(1), 2008: 15-25. (6) Brannstrom M, Lindskog S, Nordenvall KJ: Enamel hypoplasia in permanent teeth induced by periodontal ligament anesthesia of primary teeth. J Am Dent Assoc 109(5), 1984: 735-6. (7) Tagger E, Tagger M, Sarnat H, Mass E: Periodontal ligament injection in the dog primary dentition: spread of local anaesthetic solution. Int J Paediatr Dent 4(3), 1994: 159-66. (8) Ashkenazi M, Blumer S, Eli I: Effect of computerized delivery intraligamental injection in primary molars on their corresponding permanent tooth buds. Int J Paediatr Dent 20(4), 2010: 270-5.

Cautare

Ultimele articole

"Fixarea adezivă - o abordare simplificată însă complet predictibilă" 26 noiembrie 16:00 Lector: Dr Silvana Thering, specialist protetică...
Cursuri Cabinete Dentsply Sirona - Perioada Septembrie - Noiembrie 2021